Domowy kisiel - PRZEPIS!


Około godziny 12 lub 17 żołądek lubi przypominać o swoim istnieniu. Otwieramy lodówkę w poszukiwaniu czegoś dobrego i zdrowego, ale ostatecznie i tak sięgamy do szafki ze słodyczami lub od niechcenia robimy sobie standardową kanapkę.
Zamiast tego można w kilka minut wykonać samemu kisiel. Słodka przekąska, a dodatkowo wiemy w 100% co się w niej znajduje, gdyż wykonaliśmy ją sami. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie, niż kupowanie gotowego proszku w sklepie.
Domowy kisiel

Składniki: 1,5 szklanki ulubionego soku  
łyżka skrobi ziemniaczanej
- banalne składniki, czyż nie?

Przygotowanie: Szklankę soku podgrzewamy na małym ogniu w garnuszku. Do połowy szklanki soku wsypujemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i mieszamy do pozbycia się grudek. Przelewamy to do garnuszka z resztą soku i czekamy, chwilę mieszając, aż kisiel zacznie "bulkać". Masa zacznie powoli tężeć.  Po kolejnej minucie przelewamy masę do miseczki i możemy wcinać.

Jeśli kisiel wyjdzie wam za rzadki oddzielnie w szklance wymieszajcie płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, wymieszajcie do pozbycia się grudek i dolejcie do masy w garnuszku i niech chwilę Wam pobulka ;)


Co myślicie o takiej przekąsce?

po prostu agata

17 komentarzy:

  1. Sama często sięgam w takich przypadkach po słodycze, a taki kisiel to świetne rozwiązanie

    NASZ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam kisielu sama. Ale kisiel zawsze będzie kojarzył mi się z obozem literackim i jak razem zajadałyśmy kisielek podczas dyskusji ♥ I z przedszkolem. Obok budyniu to był najpopularniejszy deser. Osobiście sądzę, że budyń nie dorównuje kisielowi (#teamkisiel).
    Pozdrawiam ciepło!
    P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś spróbuję zrobić ten przepis... Jak będę mieć czas, bo ostatnio coś go u mnie niewiele ;) Uwielbiam kisiel. Pamiętam, jak mama mojej były przyjaciółki robiła taki domowy z kawałkami owoców :)
    Pozdrawiam
    Tutti

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja najbardziej lubię robić taki domowy kisiel cytrynowy, idealny do zjedzenia samodzielnie, jak i w postaci kremu do ciasta ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Zapraszam do siebie: slowandminimal.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda to bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś na pewno spróbuję go wykonać ;) Obserwuję! Świetny blog :)
    Be Beauty (klik) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaki ciekawy przepis! I do tego prosty. Ja niestety chyba nie skorzystam bo nie przepadam za kisielem. Jednak uważam, że warto sięgać po coś "za ząb" robiąc to samemu i ze składników, które znamy.
    przewrotowiec.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. No ciekawy pomysł. Może dziś wypróbuję :) Pozdrawiam ;) Tak Po Prostu BLOG

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo nigdy nie robiłam. Czas spróbować zrobić taki kisiel :)
    Anonimoowax - Klik

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę smakowicie!
    http://pallaisse.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Jej, nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia.
    Idealne jedzenie zamiast słodyczy, czy suchych kanapek.

    http://live-telepathically.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam sama kisielu. Wystarczy mi ten z saszetki, chociaż wiadomo- to sama chemia ;P Może kiedyś gdy będę miała więcej czasu to przygotuję sobie taki kisiel :D

    Oczywiście obserwuję i pozdrawiam! :) UNREALIZABLE

    OdpowiedzUsuń
  13. Oja! Nigdy nie probowalam, a kocham kisiel! Musze kiedys sie zebrac i sprobowac. Buziaki

    http://caiawichowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiedziałam,że to takie proste ;).
    http://modoemi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. oj muszę go spróbować, przepięknie wygląda i na pewno tak też smakuje!:)
    pozdrawiam cieplutko xx
    i zapraszam również do mnie

    http://sylwiasylwiaa.blogspot.com/2016/10/spenianie-marzen-koncerty-little-mix.html

    OdpowiedzUsuń

Instagram

Instagram

© Kaktusowy Sad. Zakaz kopiowania treści bez zgody autora. Szablon wykonany przez autorkę bloga. Obsługiwane przez usługę Blogger.